על צלחת חומוס וכוס קפה יושבים עם חברים טובים, את זה כולם יודעים. אין ספק שגם האני אבו כאליב, רס"ר גדס"ר 585, יודע את זה. כי כשמונה מפקד חדש לגדוד הסיור המדברי, האני הציע לחברים מחברת כיל "לבוא לנגב חומוס בעכו ולהכיר אותו". חברים כבר אמרנו?
את סיפור האימוץ החברי במסגרת פרויקט "אמץ לוחם", בין חברת כיל לגדוד הסיור המדברי, מספר לנו שגיא בשן, מנהל הדיגיטל והמדיה בכיל. "לכאורה, התפקיד שלי לא מתקשר לפרויקט", מסביר שגיא. "אבל כשהייתי כתב בערוץ 2 הכרתי טוב את הגדוד וזה היה אך טבעי שאני אנהל את הפרויקט".
"לאורך השנים אנחנו בכיל מנסים לתת לגדוד המיוחד הזה מענה שהוא מעבר לתרומה הכספית", מספר שגיא. "ואחד הדברים הראשונים שהתמודדנו איתם, היה העובדה שחלק מבני המיעוטים שמתגייסים לצבא ולגדוד אינם יודעים קרוא וכתוב".
אתגר זה הביא את כיל לסייע בהקמת כיתה לימודית ממוחשבת בגדוד, שנועדה לספק השכלה משלימה לאנשיו. בתחילה הגיעו אנשי מקצוע מהחברה ללמד בכיתה, בהמשך חיילים משוחררים מהגדוד החלו לתת יד וכיום כבר מדובר בשיתוף פעולה של ממש עם עמותת "ריאן" והמכללה הטכנולוגית בבאר שבע.
פרויקט נוסף בהתהוות, נותן פתרון תעסוקתי לחיילים בגדוד המגיעים ממשפחות נזקקות. "במקום שלוחמים ילכו לחפש עבודה בשכר נמוך כשהם מקבלים 'מיוחדת', הם הולכים לעבוד בכיל על חשבון כיל" מסביר האני. "הם יוצאים לחופשה של 15-20 ימים, תלוי מה מש"קית הת"ש מאשרת ואז חוזרים לגדוד".
מבחינת שגיא מדובר בפתרון נכון לכולם; "אנחנו קולטים את החייל, מאכילים, מסיעים ונותנים עזרה משמעותית גם מבחינת השכר וגם מבחינת העובדה שהוא יכול לחזור לשרת בשקט והבעיה נפתרה. מבחינתנו, ברגע שחייל יכול להילחם כשהוא יודע שלמשפחה שלו יש כסף והיא מרגישה בטוחה – עשינו את שלנו".
"במציאות הישראלית הרגישה, בה בני מיעוטים עדיין לא זוכים לשוויון הזדמנויות מלא בחברה שלנו, זה לא מובן מאליו לגמרי שלוחמים מוסלמים ונוצרים, שתופסים את רוב התפקידים בגדוד, מתנדבים ומשרתים ומתים למען בטחון המדינה. הם לא באים ממציאות שהם שווים בני שווים ואנחנו בכיל, כמו שאנו עושים בקליטת כוח אדם אצלנו, מנסים לתת הזדמנות שווה. אנחנו מאוד רוצים שהלוחמים האלה, שנלחמים כתף לכתף עם הלוחמים היהודים, יזכו לאותן הזדמנויות להן זוכה כל מי שמשתחרר מהצה"ל" ,מסביר לנו שגיא כשהוא מספר על החלום לייצר מסלול של עבודה מועדפת למשתחררים בכיל, מה שלא מתאפשר כיום בגלל סיבות שונות. "כשהחיילים האלה נפרדים מהצבא הם חוזרים למציאות הלא פשוטה. היינו רוצים מאוד לקלוט אותם אחרי השירות הצבאי".
הרצון העמוק הזה לסייע ולהוביל שינוי של ממש בחברה הישראלית, מחזיר אותנו לאותו חיבור עמוק וחברי. "מדובר בקשר הדוק. אני מזמין אותם לאירועים שלנו, כי הם חלק ממשפחת הגדוד. הם באים לקו לבקר אותנו, אנחנו באים לבקר אותם", אומר האני.
שגיא מסכם: "השיחה היא תמיד בין חברים ועם עזרה הדדית. מי שלא עושה את זה מפסיד בגדול. אני משתדל לחמוק מהקלישאה של באנו לתת וקיבלנו, אבל זו זכות גדולה לבוא ולסייע לאלה ששומרים עלינו. הרבה שנים הגדוד הזה גם ממש שמר על האזור בו כיל יושבים. זו פעילות שלא מצריכה יותר מדי ונותנת לנו כל כך הרבה."


